X ray cihazı, korunması istenen alanlarda bulunmaktadır. Alışveriş merkezleri, iş yerleri, havalimanları gibi yerlerde sıklıkla karşılaşılır. Giriş ve çıkış kapılarına konularak bagaj kontrolü yapılma suretiyle çalışır. Dışarıdan bakıldığında basit bir işlem gibi görünse de alanında iyi eğitimli kişilerin kontrol ettiği cihazlardır. Bir kitapçığa yazılı, sabit bir kullanma yönetmeliği yoktur. Cihazı satın aldığınız firmadan monitörü kontrol edecek görevlinin eğitimini talep etmelisiniz. Belirli bir süre eğitim dersleri verildikten sonra cihazı kullanım yeterliliğine sahip olunur. Her güvenlik personelinin x ray güvenlik cihazını kontrolü mümkün değildir. Renk kodlarının ne anlama geldiği, hangi atom ağırlık numaralarına sahip olduklarının bilinmesi önemli bir konudur.
Temelde üç ana parçadan oluşmaktadır. Bunlar; monitör, x ışını ünitesi ve kontrolün sağlandığı paneldir. Bu cihazlar düşük seviyede radyasyon yayan mekanizmaya sahiptirler. X ışını üreterek x ray cihazının işleyişini sağlayan yapıdadırlar. Kişilerin bagajlarının tünele konulmasıyla üretilen x ışınları çantadaki maddeleri detaylıca tarar. Bagajı delip geçen x ışınları aldığı verilerin monitöre aktarımını sağlar. Aktarım görüntü işleme yazılımları sayesinde gerçekleştirilir. Bu yazılımların anlaşılabilmesi, işlenen veri ve renk kodlarının doğru yorumlanması için kaliteli bir eğitim alınmalıdır. X ray cihazı kullanım talimatları karışık olmamakla birlikte, eğitimsiz kişiler tarafından kontrolü mümkün değildir. X ışınlarındaki veriyi net şekilde algılayabilmek için detektörlere ihtiyaç vardır. Bu detektörler x ray cihazının ana panelinde bulunurlar. Foto diyot olarak da bilinen bu detektörler çeşitli filtrelemeler ardından verileri gönderir. Öncesinde dilim parçalar şeklinde görüntüler oluşarak en sonunda bu dilimler birleştirilir. En son aşamada ise görüntü 2 ve 3 boyutlu yüksek pikselli görüntüler halinde monitörde görülür.
Atom ağırlıkları saptanarak maddeler organik ya da inorganik olarak sınıflandırılır. Yazılımlarına işlenmiş belirli renk kodları aracılığıyla bu ayrım tespit edilir. Her cihazda farklı renk kodları kullanılabilmektedir. Fakat standart olan renklerde tercih edilebilmektedir. Özel eğitim almış x ray cihazı operatörleri aracılığıyla madde ayrımı kolaylıkla yapılmaktadır. Detektörden yansıtılan renklerin hangi madde grubuna ait olduğunun bilinmesi işleyişin sağlamlığı için önemlidir.